Frikadeller – Danmarks Nationalret

Frikadeller er kødboller lavet af svinekød som normalt spises som en del af aftensmaden og som ofte serveres med kogte kartofler og en dejlig sovs. De er også gode enten varme eller kolde på et dejligt stykke rugbrød. Der er lige så mange frikadelleopskrifter i Danmark som der er husstande – og disse frikadelle opskrifter videreføres fra generation til generation.

Når der findes så mange forskellige opskrifter, er det fordi frikadeller altid har været en dejlig og meget populær spise – lige siden morfar var knægt – og der er ingen grund til at tro at frikadellerne forsvinder fra danskernes spisebord, sådan lige med det samme.

Brug godt kød og lav dine egne frikadeller

Til at begynde kan frikadeller laves af forskellige typer kød, herunder oksekød, kalvekød og svinekød. Men de bedste frikadeller har mindst 50% svinekød, og for at sikre de bedste frikadeller, skal du bruge magert kød, for eksempel svinekød, kalvekødstykker og så videre. Det betyder, at du selv skal male kødet (eller spørge om slagteren har mulighed for at gøre det for dig), da typiske butikskød er meget højt i unødvendigt fedt og det er der ingen grund til for at lave en dejlig dansk frikadelle. Her finder du opskriften til frikadeller.

Med hensyn til brugen af ​​frikadeller til smørrebrød er dette meget almindeligt i Danmark som en måde at bruge resterne fra den foregående aften, og der er faktisk nogle få forskellige akkompagnementer, som du kan bruge – agurkesalat, rødkål, asier og endda syltede rødbeder – Alle disse søde og syrlige ting komplimenterer den lette, sarte smag af frikadeller, når de spises på toppen af ​​smørret dansk rugbrød.

Hvis du virkelig vil gøre noget dansk og føler dig sulten, så er der ikke noget bedre end en dejlig dansk frikadelle, den mætter godt. Kan tages med i madpakken og er let at lave.

Lykke Holzmann Søby